Mléko jako příčina rozvoje obezity?

04.09.2010 08:32

Mléko jako příčina rozvoje obezity?

Nejde o to, že z jakýchsi nepochopitelných důvodů mám vůči mléku averzi (třeba, že bych trpěl laktózovou intolerancí). Nemám. Mám problém s tím, jak se mléko prezentuje a především jak se produkuje a následně zpracovává. Mléko je totiž stále inzerováno jako zdravý ?nápoj" (!), a to nejenom pro děti.

 

Přitom nejen já, ale především mnoho dalších kolegů se (oprávněně) obává, že: kasein a další proteiny (s výjimkou proteinů, získaných z delaktózované syrovátky), obsažené v mléčných produktech, tím spíše ve slazených, mohou způsobit vzestup tělesné hmotnosti.

Jiní kolegové zase tvrdí opak, když prohlašují, že vápník obsažený v mléčných produktech podporuje snahy o snižování nadváhy.

Pro první variantu uvedeného textu svědčí výzkum realizovaný americkou Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School, zveřejněný v časopise Archives ofPediatrics and Adolescent Medicine (June 2005, vol. 159, no. 6) - prokázal, že čím větší objemy netučného mléka děti pily, tím větší byl vzestup jejich tělesné hmotnosti nebo pokračující proces tvorby nadváhy. Nakonec šalamounsky uzavřeli, že nadváha vzniká především jako důsledek nadbytečného energetického příjmu, dosaženého nikoliv samotnými proteiny mléka, nýbrž kombinací s tukem a cukrem. S ohledem na to, že děti pily netučné mléko, nelze vliv mléčného tuku vůbec uvažovat! To je tedy docela ošklivý trapas.

Mléčný průmysl však i přesto, že existují takovéto studie, agresivně propaguje konzumaci netučného pasterizovaného mléka jako jednoho z významných prostředků pro hubnutí! Mnoho rodičů tloustnoucích dětí si proto myslí, že když naučí dítě pít místo limonád mléko, problém vyřeší.

Podle názoru dr. Mercoly nejde dokonce ani tak o nízkotučné mléko, jako o to, že se jedná o pasterované mléko. Homogenizace a pasterizace totiž zcela evidentně přispívá k negativnímu působení mléka, a to také směrem k zesílení jeho aterogenního efektu. Kromě toho je téměř jisté, že odtučněné mléko je v podstatě bezcenné, protože neobsahuje žádné vitaminy, kalcium v něm obsažené se vstřebává z tohoto typu mléka jen velmi omezeně, takže je to svým způsobem pouze velmi zředěný koloidní roztok mléčných bílkovin spolu s vápníkem a sodíkem a současně s nízkou mírou využitelnosti.

 

Zdroj: Petr Fořt ? Tak co mám jíst?