Sladký zázrak - stevie

03.05.2010 18:06

 

 

 

Pochází z Paraguaye, kde roste v nadmořských výškách od tří set metrů. Její blahodárné účinky znali už před mnoha staletími jihoameričtí indiáni. Používá se v mnoha zemích v potravinářském průmyslu ke slazení potravin, cukrářských výrobků, při výrobě žvýkaček, zubních past a kloktadel.Stévie je víceletá bylina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae) a dorůstá výšky nad půl metru. Lístky, které z ní dělají žádanou bylinku, jsou drobné, vstřícné a kopinaté, květy bílé barvy vytváří koncové okolíky a nakvétají po celé léto. Kromě svých účinků vám stévie udělá radost i zajímavým vzezřením. 
 Stévie sladká nebo také sladká tráva, Sugar Baby či latinsky Stevia rebaudiana je považována za přírodní nekalorické sladidlo.
Nejenže je až třistakrát sladší než cukr, za což vděčí komplexu sladivých látek souhrnně označovaných jako steviosid (nachází se jak v listech, tak i v celé nadzemní části rostliny), ale navíc obsahuje jednu ještě více sladivou látku – rebaudiosid A, dále rebaudiosid C, D, E, dulkosid B a steviolbiosid.

Steviosid nezpůsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi, ale naopak ho pomáhá udržovat v rovnováze v krvi a játrech. Podporuje činnost pankreasu a léčí diabetes II. typu. Jako nízkokalorické sladidlo je stévie vhodná jak pro diabetiky a hypoglykemiky, tak pro všechny, kteří chtějí svou váhu udržet na uzdě.

Kromě výše uvedených chvályhodných vlastností umí stévie ochránit před vysokým tlakem, podporuje dobré trávení, odtučňuje a zároveň se podílí na zhutnění svalové hmoty. Napomáhá buněčnému metabolismu, zvyšuje energetické hladiny a mentální aktivitu, má antibakteriální a protivirové účinky.

Vliv na zdraví člověka

   

 

Čisté přírodní sladidlo, steviosid, má své příznivce i mezi řadou lékařů, především internistů. Jako potravinový doplněk ho používají špičkoví sportovci, výrobci nízkokalorických potravin, nápojů i hotových pokrmů. Ke kladům tohoto sladidla patří následující poznatky získané v různých zemích světa dlouhodobým užíváním některého z prodávaných výrobků firem, jež se zabývají zpracováním steviosidu.

Jaké jsou tedy jeho klady?

  

1. Je netoxický.
2. Má nulovou kalorickou hodnotu.
3. Odolává vysokým teplotám a může být použit při vaření a pečení.
4. Při jeho získávání nejsou použity žádné konzervanty nebo umělá barviva.
5. Je rovnocennou, navíc bezpečnou náhradou za umělá sladidla.
6. Neobsahuje karcinogenní nebo umělé látky.
7. Napomáhá bezpečně při kontrole tělesné váhy.
8. Významně pomáhá diabetikům, lidem s kardiovaskulárními chorobami, lidem s obezitou a pacientům s poruchami metabolizmu.
9. Neovlivňuje negativně hladinu cukru v krvi.
10. Snižuje riziko tvorby zubního kazu.
11. Tlumí chuť na sladkosti, tabákové výrobky a alkohol.
12. Chutí se zcela vyrovná řepnému cukru.

 

Tímto výčtem jsme zdaleka nevyčerpali vlastnosti výtažků získaných z nadzemních částí stévie. Některé velké světové firmy vyrábějí ze stévie mnohé přípravky a potravinové doplňky. Také vysílají své odborníky na mezinárodní konference, aby společně vytvořili program k úspěšnému zavádění nových produktů na spotřebitelský trh, kde by se uplatnily poznatky mezinárodní spolupráce i v dalších odvětvích potravinářského a farmaceutického průmyslu.

Mezi tyto firmy bezesporu patří největší výrobce a zpracovatel stévie na světě, čínská firma Skyland, která uvedla na trh celou řadu výrobků. Glycosidy získávají tradiční technologií rafinace. Čína zaujímá čelné místo nejen v pěstování a kultivaci stévie, což představuje cca 80 %, ale její výrobky činí 65 % světové produkce této komodity.

S blahodárnými účinky výrobků ze stévie se na celém světě seznámily již miliony lidí. Ty první ověřené pozitivní zkušenosti pocházejí z Jižní Ameriky a byly zveřejněny před více než sto lety. Odtud se také pěstování a poznatky o účincích stévie na lidské zdraví rozšířily do Asie, Severní Ameriky, Indie, Ruska a evropských zemí.

Lékařské a klinické zprávy evidují stovky přípravků, jež potvrzují, že jsou netoxické, nekalorické, nekarcinogenní. Lidské tělo tyto glykosidy steviosidů nemění na cukry, které by se ukládaly ve svalech, v buněčných tkáních nebo by nepříznivě ovlivňovaly metabolické pochody. Světová zdravotní organizace varuje před nepřiměřenou konzumací cukrů, neboť její pracovníci zveřejnili čísla, která jsou pro mnohé z nás překvapivá a šokující.

Více než 120 milionů lidí trpí cukrovkou, 10 % světové městské populace je v bezprostředním ohrožení touto nemocí, ale varující jsou i počty lidí s nadváhou, které dosahují až 54 %. Mezi tyto postižené skupiny patří dvacet milionů Japonců, třicet milionů Američanů, překvapivě také 1,5 milionů Kanaďanů. Evropané zajisté nepatří mezi štíhlé etnikum.

Společnost Skyland tedy nabízí přírodní a dobře chutnající alternativu dosud používaných umělých sladidel a jiných dietních přípravků i potravinových doplňků. V Japonsku, Koreji a Číně je spotřeba výrobků ze steviosidů značná a dosahuje až 90 %. Asiaté stévii používají k přípravě téměř tisícovky pokrmů a v nápojových recepturách. Uplatňují ji rovněž v kuchyňské přípravě ve studené i teplé kuchyni, protože snáší vysoké teploty, aniž by došlo k štěpení jejích látek. Využívají i toho, že jednotlivé látky, které jsou ve stévii obsaženy, jsou mimořádně harmonicky vyvážené. Spotřeba výrobků ze stévie také stoupá v mnoha dalších zemích světa, neboť se uplatnily při léčbě kvasinkových nebo plísňových onemocnění a kožních problémů.

 Zdroj: www.sladkypolibek.com
 

 

Nejsladší bylinou na světě se nesmí sladit
Nabízí se tedy důležitá otázka. Když je stévie tak úžasná, proč o ní neví více lidí, proč není jako sladidlo používána v dalších potravinářských výrobcích, tak jak je tomu v Asii? Neměli bychom i u nás přemýšlet, jakou revoluční změnou by bylo používání stéviového sladidla ve prospěch našeho zdraví? To je dobrá otázka.

V 80. letech si stévie získala popularitu a objevila se v různých výrobcích. Roku 1986 však v USA náhle došlo k situaci, kdy úřady, které mají na starost kontrolu potravinových výrobků a drog, zabavily veškeré zásoby stéviových výrobků. V roce 1991 na žádost jednoho výrobce aspartamu označila FDA (Food and Drug Administration - úřad pro kontrolu potravin a léků) stévii jako nebezpečnou přídavnou látku a omezila její dovoz. Odůvodnění bylo, že "toxilogické průzkumy dostatečně neprokázaly její bezpečnost". Toto rozhodnutí bylo kontraverzní, jak poukázali propagátoři stévie, jelikož odporuje směrnici FDA, která říká, že jakákoliv přírodní substance, která nemá nepříznivý vliv na zdraví člověka a byla použivána před rokem 1958, může být považována za bezpečnou. Poté, co byla stévie zakázána, opustilo několik členů FDA rady svou práci a podle vládních záznamů byli všichni zaměstnáni ve společnosti Nutrasweet Co., kde dostali vyšší plat. Kritika to označila za legální podplacení, neboť stévie v té době v USA představovala pro Nutrasweet největší konkurenci.

 

V roce 1995 FDA přehodnotila svůj postoj na stévii a povolila ji jako potravinový doplněk, ne však jako přídavnou látku. V současné době je v USA povoleno dovážet, pěstovat, prodávat a jíst výrobky ze stévie, pokud jsou označeny jako potravinový doplněk. Stejné pravidlo platí i v Austrálii a Kanadě.

To je zřejmě ten skutečný důvod, proč stéviové výrobky najdete v Americe snad někde v obchodě se zdravou výživou, ale i tam pouze mezi „potravinovými doplňky“. V Evropě se stévie jako potravina nebo potravinový doplněk nemůže ani dovážet, ani vyrábět a to na základě doměnek, že stévie má kontracepční účinky a ovlivňuje genetický materiál.